Mila

Yritys ystävän kanssa, kannattiko?

By 15.02.2020Ei kommentteja

Me oltiin viime vuonna jossain tapahtumassa, jossa oli puhumassa Kim Väisänen, start-up sijoittaja ja bisnesenkeli. Hänen mukaansa yrityksen epäonnistumisen todennäköisyys kasvaa 25%:lla, mikäli yrittäjinä ovat ystävykset. Tämä teksti on ollut tekeillä jo pidempään, mutta näin ystävänpäivän viikonloppuunhan tämä sopii mainiosti.

Taustaa Milan takana

Me ollaan tutustuttu opiskeluaikoina, v. 2008 aloitettiin samalla luokalla, tavoitteena valmistua muotoilijoiksi. Vuonna 2010 päätettiin lähteä yhdessä vaihtoon, Itävaltaan, Salzburgiin. Vuonna 2011-2012 oltiin viimeistä vuotta koulussa ja päätettiin tehdä opinnäytetyöt samasta projektista. Opiskeluaikana meistä tuli ystävät ja vietettiin paljon aikaa yhdessä. Valmistumisen jälkeen asuttiin eri kaupungeissa, nähtiin muutaman kerran vuodessa, mutta ystävyys säilyi.

Mutkien ja eri elämätilanteiden kautta oltiin vuonna 2018 siinä tilanteessa, että perustetaanko yhdessä yritys, niin kuin on joskus puhuttu. Vaikka puheen asteelle se on aina jäänyt. Ehkä sitten joskus? Se, me kuitenkin tehtiin ja nyt meillä on Mila, yhteinen yritys.

 

Kuva vuodelta 2010

Meillä tämä toimii

Tällä hetkellä ainakin, koskaanhan ei tiedä tulevaa, ollaan tyytyväisiä, että meillä on yhteinen yritys. Kumpikaan ei olisi lähtenyt tähän yksin tai myöskään tuntemattoman kanssa. Ymmärretään toisiamme puolesta lauseesta, välillä myös ilman lausetta. Toisinaan taas meillä on kommunikaatio ongelmia, mutta ei sekään haittaa, kunhan asioista lopuksi puhutaan ja asiat selvitetään, niin etteivät ne jää painamaan. Mielipiteitä on aina erilaisia, mutta toisaalta niiden kautta saadaan useampia näkökulmia asioihin. Ollaan myös ihmisinä erilaisia, eri tempoisia ja luonteisia. Meistä se kuitenkin on vain hyvä. Tavoitteet ja päämäärä meillä on sama, se on meistä tärkeintä.

Ennen kesälomia mietittiin, onko meidän ystävyytemme jotenkin muuttunut tänä aikana ja todettiin, että ehkä ollaan menty enemmän työtoveruuteen ystävyyden sijaan. Vietetään päivistä suurin osa yhdessä ja yhteinen aika ja intressit pyörii lähes koko ajan sen työn ympärillä ja välillä unohtuu jutella muistakin asioista. Tämä kuitenkin sovittiin ottaa paremmin huomioon ja jatkossa, mikäli töitä tehdään enemmän erillään, niin varmasti senkin osalta tulee muutosta.

All in all, me ollaan tyytyväisiä meidän ratkaisuun ja tehdään kaikkemme niin bisneksen kuin ystävyydenkin eteen. Uskomme kuitenkin, että paljon on myös kiinni omasta itsestä, että muistaa panostaa avoimeen kommunikointiin, rehellisyyteen ja ottaa huomioon toisen, tekemättä sitä kuitenkaan itsensä kustannuksella.

 

Yrittäjyys kaksin vs. yksinyrittäjyys

Suurin osa suomalaisista yrittäjistä on yksin yrittäjiä. Me kuitenkin päätimme lähteä yrittäjiksi yhdessä. Meidän kohdallamme se oli ainut ratkaisu, halusimme toisen tueksi ja voimavaraksi. Nostamme hattua niille kaikille, jotka ovat yrittäjinä yksin. Meillä on aina se toinen kenen kanssa pohtia, jolta saa tukea päätöksissä ja se kenen kanssa iloita ja välillä myös tuskastua yhdessä. Saamme asioihin enemmän plussia ja miinuksia kuin yksin olisi antaa sekä meillä on se toinen vierellä, joka piristää huonona hetkenä ja iloitsee hyvänä hetkenä. Kaikille kaksin yrittäminen ei tietenkään sovi, mutta meillä tämä toimii.

Tietysti kaksin yrittämisessä on niitä huonojakin puolia. Meille näin alussa on ehkä ne kahdet kulut, kun kaikkea tarvitsee olla luonnollisesti kaksi. Esimerkiksi laitteet, ohjelmat, verot, vakuutukset ja tietysti palkat. Alkavana yrittäjänä ja asiakaskuntaa hankkiessa pitää yrittää pitää kulut pienenä, mutta kaiken saa laskea tuplana. Tietysti tälläkin asialla on parempi puoli ja voi ajatella, että onhan meitä myös kaksi tekemässä asiakashankintaa.

Kommentoi