Koti

Vintage-aarteet oman kodin kätköistä

By 27.03.2020Ei kommentteja

Maaliskuussa olemme keskittyneet Instagram-tilillämme kestävän kehityksen teemoihin. Vinkkejä on jaettu energiansäästöstä aina kierrätykseen saakka. Ennen kuukauden vaihtumista käännetään vihreä vaihde silmään hetkeksi myös täällä blogin puolella, ja pysähdytään kuulemaan Hennin, Kaisan, sekä harjoittelija Veeran suosikkeja omien kotiensa kätköistä. Kohdennetut suosikit ovat löytöjä kirpputoreilta, kierrätyskeskuksista, tai perittyjä aarteita esimerkiksi sukulaisilta. Eli inspiraatiota yhteensä yhdeksän lempparin verran, olkaa hyvä!

 

Rottinkia ja vanha pöytäryhmä

Veeran kodista esitellään kirpputorilta löytynyt puinen pöytäryhmä, sekä ajan patinoima rottinkituoli. Pöytä ja pinnatuolit löytyivät Veeran vanhalta kotipaikkakunnalta Keski-Pohjanmaalta kahdelta eri kirpputorilta – parin vuoden erotuksella. Nämä ovat siitä huolimatta niin saman ajan tyyliä, että voisi ajatella niiden olleen alusta saakka yhtenäinen pöytäryhmä.

Rustiikkinen rottinkituoli on sen sijaan saatu Veeran isoäidiltä, jonka lapsuudenkodista se on peräisin. Tunnearvoa huokuva tuoli on onneksi säilynyt hyvänä. Pöytäryhmässä näkyy eletyn elämän jälki. Tämä ei haittaa, vaan päin vastoin – se kiehtoo. Pöytälevy on ostamisen jälkeen kevyesti hiottu ja lakattu säilymisen varmistamiseksi.

Rottinkiseen tuoliin on ihana istahtaa vaikka lukemaan kirjaa ja sirot pinnatuolit ovat kuin tehty rosoisen pöydän pariksi.

 

Lasiset design-maljakot ja vintage-senkki

Kaisa nostaa kodistaan esiin upean lipaston, joka on secondhand-aarre Tampereen Kätkö vintagesta. Tämä kaunis ja käytännöllinen sisustuselementti toimii samalla kätevänä säilytysratkaisuna. Senkin päällä oleva valkoinen vanha Arabian kukkaruukku on löytö kirpputorilta. Kauniin koristeelliset lasimaljakot ovat puolestaan Kaisan mumman vanhoja. Vasemmanpuoleinen kaunotar on Riihimäen lasin Pala -maljakko, jonka on suunnitellut Helena Tynell. Oikeanpuoleinen on puolestaan Timo Sarpanevan suunnittelema Iittalan Crocus -maljakko.

 

Pala ja Crocus. Oikealla jykevän senkin päällä Arabian ruukku.

 

Puiset kapat ja vanha kangaspuiden istuin

Hennin kodista löytyy paljon kauniita vintage-aarteita. Mittakapat ovat peräisin Hennin äidin lapsuudenkodista, jossa olivat aikoinaan kovassa käytössä maalaistalon toiminnan keskellä. Pienemmässä näkyy vuosiluku 1899 poltettuna. Kapat toimivat monikäyttöisesti – milloin sivupöytinä, sohvapöytinä, kissan petipaikkoina, kuin lehtien säilytyksessäkin. Toisena nostona Henniltä on siro penkki isänsä lapsuudenkodista, joka on alun perin toiminut kangaspuiden istuimena. Nykykäytössä se muuntautuu keittiön sivupöydästä eteisen laskutasoon, tai sohvapöytään. Penkki on vanha, joten sen kolhut ja elämän jäljet saavat huoletta näkyä kalusteessa.

 

Kapat ja kangaspuiden istuin taipuvat moneksi.

 

Vanhojen tai kierrätettyjen huonekalujen jahtaamisessa valttia on varmasti pitkäjänteisyys, nopeus, sekä joustava asenne. Tiettyä voi joutua etsimään pitkään, pensselin varteen saattaa päätyä, ja erityisen nopea ostopäätöksissään täytyy olla, sillä parhaimmat viedään käsistä. Millaisena kirppistelijänä pidät itseäsi? Jaksatko nähdä etsimisen vaivan? Kerro meille vapaasti omat löytösi sukulaisilta tai kirpputoreilta. Ajatuksia saa jakaa mielellään myös Instagramin puolella, mikäli se tuntuu omalta.

Kommentoi