Koti

Vinkit keittiösuunnitteluun

By 07.02.202017 helmikuun, 2020Ei kommentteja

Somen puolella olikin tällä viikolla jo kuva keittiömuutoksesta, jossa 1990-luvun alun keittiö muokattiin uudelle vuosituhannelle muutama vuosi sitten. Asunnossa tehtiin laajamittainen pintaremontti, jonka yhteydessä myös vanha keittiö sai lähtöpassit uuden tieltä.

Uusi keittiö

Lähtötilanne

1990 luvulla valmistuneen rivitaloasunnon keittiö oli jo kaikella tavalla aikansa elänyt niin rungoilta, kodinkoneiltaan kuin toiminnallisuudeltaankin, joten keittiö päätettiin uudistaa kokonaan. Vanhaa kun kevyesti remontoidaan ei vesipisteen tai lieden ja liesituulettimen paikkaan juurikaan voi vaikuttaa, joten ne olivat keittiökokonaisuuden suunnittelun lähtökohtina. Keittiöön toivottiin kevyttä ja modernia ilmettä. Väreinä valkoista, mustaa ja puuta. Ulkonäöllisten ominaisuuksien lisäksi keittiön tulisi olla ennen kaikkea toimiva ja kaikki säilytystila mietittiinkin huolellisesti jo hyvin alkuvaiheessa, niin että kaikelle oli paikkansa. Pohdittiin paljon esim. sitä, missä mitäkin olisi järkevin säilyttää, mitä kaikkea pitäisi olla helposti ja nopeasti saatavilla ylälaatikoissa ja mitä taas voitaisiin säilyttää alemmissa laatikoissa. Tiedostettiin, että keittiötä suunniteltaessa säilytettävää ei ollut paljoa, mutta ymmärrettiin että määrä voisi muuttua tulevaisuudessa, joten säilytystilan tulisi myös joustaa tarvittaessa ja sen olisi oltava helposti muokattavissa.

 

Vanha keittiö

Inspiraatiosta omaan unelmakeittiöön

Some ja eri sisustuslehdet ovat täynnä toinen toistaan ihanampia keittiöitä, ja niistä saa inspiraatiota oman keittiön suunnittelussa tai vaan haaveilussa. Täytyy kuitenkin muistaa, että kuviin, keittiöt on monesti toki siivottu, mutta myös saatettu ”riisua” esim. pienistä kodinkoneista, jotka ovat silti käytössä päivittäin eli käytännön kannalta esillä aina. Kehotammekin aina miettimään nykyistä keittiötä tarkasti ennen kuin alkaa suunnittelemaan uutta, miten keittiössä toimitaan, mitä siellä tehdään ja mitä säilytetään. Mitä juuri sinä tarvitset keittiöltäsi?

Värejä ja ovimallia pohtiessa kannattaa muistaa käytännöllisyys ja valita itselle mieluisin. Keittiön remontointi on iso investointi, joten mieti, mikä olisi väri, johon et kyllästy heti. Mikäli taas pidät väreistä niin valitse väriä myös keittiöön, tee siitä oman näköisesi.

Uutta suunniteltaessa kannattaa myös samalla miettiä, onko kaikki se mitä nykyisessä keittiössäsi säilytät tarpeellista vai voisiko jostain luopua. Usein vuosien aikana kaappeihin saattaa kertyä tavaraa, jota ei tarvitse, olisiko joku niistä viidestäkymmenestäyhdestä hyödyllisestä muovikiposta jo valmis kierrätykseen tai tarpeellinen uudelle omistajalle kirpparin kautta? 😉

Kuiva-aineiden säilytys

Budjetti, pihistä ja panosta

Niin kuin kaikessa muussakin hinta ja laatu kulkevat käsikädessä myös keittiöissä. Mieti mikä on budjettisi uudelle keittiölle. Hintaskaala on valtava eri liikkeissä ja myös yhden liikkeen sisällä eri ovi- ja mekanismiratkaisuissa. Mieti myös mihin haluat ehdottomasti panostaa ja missä asioissa voisit tehdä kompromisseja.

Edullinen hinta tulee näkymään esim. puhdistettavuudessa ja kestävyydessä. Emme suosittele päätymään edullisimpaan ovimalliin, mutta pöytätasona edullinen laminaatti on kestävä ja helppohoitoinen. Panosta ennemmin hyvään ja laadukkaaseen ovimalliin, mutta pihistä kivitasosta, mikäli budjettisi näin vaatii.

 

Kohti uutta keittiötä

Alkuperäiseen verrattuna toiselta seinältä päätettiin jättää yläkaapit kokonaan pois ja toiselle seinälle tulevat yläkaapit olisivat matalammat kuin alkuperäisessä keittiössä. Matalampiin yläkaappeihin päädyttiin pelkästään käytön helppouden vuoksi. Ylähyllyille kapuaminen vaatisi kiipeämisen porrasjakkaralle, joten mitään joka päivä käytössä olevaa sinne ei voitaisi säilöä ja tultiin lopputulokseen, että harvemmin käytössä olevaa säilytettävää ei ollut niin paljoa, että sitä varten kaapit pitäisi olla korkeat.

Yläkaappien jäädessä osittain pois ja mikron sijoittuessa yläkaappiin tarvittiin säilytystilaa ja vapaata tasotilaa keittiöön kuitenkin enemmän, joten sen vuoksi suunniteltiin lisäksi pyörällinen saareke, jonka tasolla on helppo leipoa ja valmistaa ruokaa. Saareke kätkee sisäänsä myös isot laatikot, joihin mahtuu säilyttämään paljon mm. astioita. Saarekkeesta tehtiin pyörällinen liikuteltavuuden vuoksi. Asunto on n. 60m2 kaksio, jolloin tilojen joustavuus oli ehdotonta. Tarvittaessa saarekkeen saa vedettyä ikkunalle syrjään ja se toimii, vaikka tarjoilupöytänä juhlissa.

Vanhan keittiön purkutyöt

Keittiön  valaistus

Pohdi keittiöremontin yhteydessä myös valaistusta. Onko nykyisessä keittiössä valaistus riittävä vai pitäisikö sitä lisätä? Onko keittiössä mahdollisuus vaikuttaa valonmäärään eri tilanteissa? Aamukahveja keittäessä voi kaivata pienempää ja lempeämpää valon määrää, kun taas siivotessa ja ruuan teossa tarvitaan enemmän valoa. Uutta keittiötä miettiessä kannattaa huomioida, että keittiössä olisi hyvä yleisvalaistus, mutta myös hyvä työskentelyvalaistus.

Tässä keittiössä yleisvalaistuksena toimii katossa olevat spotit ja työskentelyvalaistuksena välitilan led-nauha. Led-nauha on laitettu myös yläkaappien päälle tuomaan epäsuoraa valaistusta keittiöön. Lisäksi yläkaapittomalla seinällä on seinävalaisin, joka toimii paitsi visuaalisena elementtinä, mutta tuo samalla hyvän työskentelyvalon tälle seinälle. Nämä kaikki valonlähteet toimivat eri katkaisimilla, jolloin valonmäärää on helppo säädellä tarpeen mukaan.

Uusi keittiö avohyllyillä

Kommentoi