Inspiraatio

Kevään 2020 trendit sisustuksessa

By 17.03.2020Ei kommentteja

Media on pullollaan erilaisia listauksia kevään trendeistä. Kevät on jo hyvässä vauhdissa, joten nyt on meidänkin aikamme pureutua kuvien avulla siihen, mikä on nyt pinnalla. Kuvia ja artikkeleita selaillessani kiinnitin huomiota erityisesti kalusteiden pyöreään muotokieleen, erilaisiin seinäpintoihin, sekä voimakkaiden ja neutraalien sävyjen yhdisteltävyyteen. Maanläheisistä sävyistäkään ei tänä keväänä luovuta.

Minkälaisia muita havaintoja tein perehtyessäni kevään sisustusratkaisuihin? Tämänhetkiset sisustustrendit näyttävät painottuvan viihtyisyyteen, kodikkuuteen ja kestävän kehityksen tukemiseen. Trendit ottavat selvästi vaikutteita boheemista heittäytymisestä ja urbaanin sisustuksen virtaviivaisuudesta. Kokonaisvaikutelma on samanaikaisesti runsas, kodikas, mutta tyylikäs.

 

Aidot materiaalit ja puhutteleva sävymaailma luovat kodikkaan tunnelman. 

 

Ympäristön ja oman hyvinvoinnin tukeminen

Ekologisuus ja kestävän kehityksen ajattelu ovat selvästi ottaneet paikkansa tämän hetken trendikkäässä sisustuksessa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ylijäämämateriaaleja hyödynnetään ja tuotteiden vastuulliseen valmistukseen perehdytään. Kotimaisuus ja käsityöt ovat löytäneet yhtä lailla arvostajansa, ja näin vanha saa uuden elämän tuunaten tai kunnostaen. Voisi jopa sanoa, että kirpputoreilta löydetyt aarteet ovat trendi itsessään.

Myös aistiystävällisyyden merkitystä korostetaan ja sisustuksellisia ratkaisuja halutaan luoda yhä enemmän hyvinvoinnin tueksi. Aistiystävällisessä sisustuksessa keskitytään toimivaan akustiikkaan ja valaistukseen. Tämän tapainen suunnittelu huomioi nimensä mukaisesti aistit ja niiden tuomat mahdollisuudet. Säädettävä valaistus, miellyttävät pintamateriaalit, viherkasvit, harmoninen värimaailma ja kalusteiden muodot vähentävät negatiivisten aistiärsykkeiden syntymistä.

 

Vasen kuva: Jonna Kivilahti (Mrs Jones -blogi)

 

Värit

Trendiväreinä esiintyvät tänä keväänä raikas laventeli, vaalean keltainen lemonade ja puhutteleva  lemmikinsininen. Kyseisiä sävyjä nähdään niin tekstiileissä, kiintokalusteissa, kuin seinäpinnoissakin. Voimakkaiden värisävyjen pehmittäjinä toimivat muun muassa lämmin ruskea ja beige, sekä luonnonvalkoinen. Värien tehdessä rohkeaa paluuta sisustukseen, pysyvät hiekan, oliivin ja ruskean sävyt taittamassa ilmettä luonnonläheisempään ja kodikkaampaan suuntaan. Yhdistelmät ovat vaikuttavia.

Mielestäni on mahtavaa, miten värien ilotulitus uskalletaan tuoda seinäpinnoille maaleilla. Kalusteet ympärillä voivat puolestaan olla neutraalimman sävyisiä, jolloin tekstiilejä ja maalin sävyä vaihtamalla saadaan päivitettyä ilmettä mielen mukaan. Uskaltaisitko sinä maalata seinäsi raikkaan keltaisiksi, vai pitäydytkö mieluummin esimerkiksi turvallisessa beigessä?

 

Kuvat: Pinterest ja Tikkurila

 

Materiaalit

Aitoihin materiaaleihin panostetaan kevään sisustuksessa erityisellä tavalla. Perinteisten kalusteiden sijasta katseenvangitsijoina toimivat puupinnat, paneeliseinät ja rimoitukset. Rottinki, pellava, lasi, sekä korkki jatkavat yhtä lailla voittokulkuaan. Värimaailma saattaa olla pelkistetty ja neutraali, mutta idea piileekin yllättäen pintojen muodoissa ja yksityiskohdissa, jotka tekevät tilasta kiinnostavan ja persoonallisen.

Materiaalin merkityksen lisäksi mainitsin jo alussa pyöreän muotokielen olevan pinnalla. Pyöristetyt kulmat ja kaarevat muodot nojatuoleissa ja sohvissa ovat nyt suosittuja. Luonnonläheiset materiaalit ja pehmeät muodot keventävät mukavasti muuten hyvin selkeälinjaista sisustusta.

 

Kuvat: Pinterest

 

Piensisustus

Millainen painoarvo piensisustuksella on kevään trendeissä? Suhteellisen merkittävä, sillä koristeelliset kuivakukat, vehreät viherkasvit, näyttävät patsaat ja muu taide tekevät somistuksellisen viimesilauksensa. Eri analyyseja ja lähteiden kuvia selaillessani kiinnitin huomiota siihen, kuinka persoonallisen taiteen ja arkistenkin esineiden esille laittamisen arvostus ovat kokeneet nousunsa.

Värjätyt kuivakukat ovat kelpo keino elävöittää ja piristää. Myös 50-60 -luvun keraamiset vaasit löytyvät sisustuksesta trendikkäiden kuivakukkien parina. Millaisiin koriste-esineisiin olet mieltynyt tänä keväänä eniten?

 

Kuvat: Pinterest

 

Kekseliäisyys osana sisustusta

Kekseliäisyys kuvaa sanana hyvin sisustuksen trendejä, joissa korostuvat mielikuvitus ja vapaus irrotella. Valoa ja ympäröivää maisemaa pyritään hyödyntämään esimerkiksi vuodenaikojen vaihteluiden ja suurista ikkunoista tulvivan luonnonvalon mukaan.

Persoonallisuus on valttikortti, josta pidetään tällä hetkellä kiinni. Vaihtuvia trendin osia yhdistelemällä saat muunneltua tyyliä vuodenaikaan ja fiilikseen sopivaksi. Mitä mieltä sinä olet tämän hetken trendeistä? Seuraatko ylipäätään trendien vaihtelua täsmällisesti, vai nappaatko mieluiten parhaimmat tärpit jo olemassa olevan sisustuksen tueksi?

 

Kuvat: Pinterest

 

Kommentoi